Giclée

Giclée, de techniek

Een giclée is een moderne kunstdruk op speciaal kunstdrukpapier of canvas. Het vervaardigen van giclée kunstdrukken begint met het maken van een digitale foto van het origineel. Het resultaat wordt zo bewerkt, dat het zo goed mogelijk op het origineel lijkt. Na beoordeling en goedkeuring door de kunstenaar wordt een digitaal masterbestand gemaakt. Het masterbestand is de basis voor de gelimiteerde kunstdrukoplage. Hoogwaardige inkten worden in verschillende kleurlagen aangebracht (gestraald of verneveld, in het frans ‘gicler’) Het is geen massa productieproces. De giclées worden stuk voor stuk vervaardigd en zijn van een rasterloze kwaliteit.

Het voordeel van de druktechniek is dat van een kunstwerk kunstdrukken in verschillende formaten kunnen worden gemaakt. Zo kan er altijd een uniek door de kunstenaar gesigneerd kunstwerk worden geleverd in het formaat dat de afnemer wil. Een glicée is, net als een zeefdruk, ets of litho, een van de vormen van kunstdrukken die voldoen aan de allerhoogste eisen die kunstenaars, galeriehouders, musea en kunstverzamelaars stellen.

Mijn giclées

Mijn werk laat ik digitaliseren door Willem-Jan van Wijgerden van Studio Buitenhof in Den Haag. Het vergt veel vakmanschap omdat de werken meerdere lagen bevatten en daardoor bijzonder moeten worden belicht. Willem-Jan werkt volgens de “Metamorfoze-norm”, een standaard die wordt gehanteerd door musea en nationale bibliotheken.

Willem-Jan maakt ook de giclées. Hij werkt met een groot formaat printer (1.10 x 12 meter), met zeer duurzame kleurechte inkten en standaard op 310 gram zwaar museumkwaliteit papier. Willem-Jan heeft bewezen dat hij hele mooie en levensechte giclées kan maken van mijn olieverfwerken.

Alle giclées worden door mij beoordeeld en gekeurd, waarna ik ze nummer en waarmerk.

Terug naar shop >>>